Een nieuw wijnhuis bij Erasmus Wijnen: VDP Weingut Drautz-Able (Heilbronn, Württemberg)

   Wijnen waarop je je verheugen kan

Zit je bij Markus Drautz aan tafel, dan moet je tijd meebrengen. Of het nu gaat over wijn, de hond Rusty of welk onderwerp dan ook, in zijn enthousiasme is hij nauwelijks te stoppen. De meest bizarre of indrukwekkende zaken vermeldt hij tussen neus en lippen door, om direct naar het volgende onderwerp te springen, dat meestal net zo weinig met wijn van doen heeft als het voorgaande. Waar het nog rustig begon met espresso en Zwitserse Brezeln, komt inmiddels de ene na de andere prachtige wijn op tafel. Het is ondoenlijk om alles op te schrijven wat Markus bij elk van die wijnen bedacht of bedoeld had. Hier spreekt onmiskenbaar een creatief en innoverend Winzerherz.

Met Markus zijn we aanbeland in een buitenwijk van Heilbronn, aan de voet van de Wartberg, alwaar een smal, onbeduidend straatje midden in een woongebied ons naar het gevestigde Württembergse wijngoed Drautz-Able voert. De façade is niet bijzonder indrukwekkend en het gebouw is juist groot genoeg om kantoor, proefruimte, verkoopbalie en barriquekelder te herbergen. Drautz-Able oude stijl, zeg maar, want inmiddels vindt het grootste deel van de wijnproductie elders plaats. Maar hier, op het oude nest, kan je de geschiedenis nog aanraken, een geschiedenis die teruggaat tot 1496, het jaar waarin de fameuze grondlegger Jodokus Drautz het recht verwierf om een wapenschild te voeren, getooid met witte duif en olijftak, die terugkeren in het helmteken. 

Lange tradities zijn binnen de Duitse wijnbouw geen uitzondering, maar 525 jaar is echt wel heel bijzonder. Dat is voor de familie Drautz echter geen reden om op haar lauweren te rusten, in tegendeel. Door de eeuwen heen heeft het wijngoed een reputatie opgebouwd als trendsetter met vooruitziende blik, als pionier van de Duitse Winzerszene. Zo was vader Richard in de jaren tachtig medeoprichter van de H.A.D.E.S.-groep (de ‘D’ staat voor ‘Drautz-Able’), die zich altijd sterk heeft gemaakt voor opvoeding van Duitse wijn op Franse barriques, kleine eikenhouten vaten van 225 liter. Dit engagement voor kwaliteit en vooruitgang werd in 1994 beloond met opname in de VDP, de vereniging van kwaliteitswijngoederen.

Toen Richard Drautz in 2006 staatssecretaris van Württemberg werd, namen zijn vrouw Monika en zoon Markus de leiding van het wijngoed over, enige tijd later bijgestaan door Markus’ grote liefde Stéphanie de Longueville-Drautz. Zij kwam om het vak te leren en is nooit meer weggegaan. Gezamenlijk houden ze de familietraditie in ere door vrolijk te blijven experimenteren. Toch waait er ook een frisse wind. Zo vertelt Markus dat hij weliswaar de opvoeding op barrique van zijn vader heeft overgenomen, maar desondanks de wijnstijl volledig heeft veranderd. Ook Stéphi zorgt met haar wervelende enthousiaste voor een nieuw elan. Maar het kloppend hart van het familiebedrijf blijft mama Monika, die met veel gevoel en kennis van zaken de jongelui bij de hand neemt en hun behoedzaam het wijnvak bijbrengt. De hele familie is bovendien uiterst gastvrij en vriendelijk en slaat persoonlijke contacten zeer hoog aan. Dat blijkt ook uit het feit dat 50% van de productie direct aan particuliere klanten wordt verkocht, die daarvoor graag naar Heilbronn komen. 

Drautz-Able bezit circa 15,5 hectare van de beste wijngaarden rondom Heilbronn en Neckarsulm. Daar groeien wijnstokken voor een breed assortiment aan wijnen, van de traditioneel schwäbische Trollinger en Lemberger tot internationale rassen als Sauvignon blanc, het beroemde druivenras van de Loire. In de wijngaard werkt het wijngoed naturnah zoals dat heet; de derde werkwijze die wij ondersteunen, naast biologisch en biodynamisch. Bij naturnah gebruikt de wijnboer chemische sproeimiddelen enkel en alleen in echte noodgevallen; voor de rest wordt met biologische middelen gewerkt. Dit schonende principe krijgt vervolg in de kelder, waardoor afgeronde en voor het druivenras in kwestie zeer kenmerkende wijnen ontstaan. 

Inmiddels is barriquewijn een van de handelsmerken van het wijngoed geworden. 40 jaar geleden was er nog vrijwel geen kennis over het samenspel tussen hout en wijn; vandaag de dag ligt zowel Sauvignon blanc als Lemberger op barrique en is houtgebruik tot routine geworden. Markus behoort tot de Sauvignon blanc-specialisten van Duitsland. Bovendien beschikt hij over de oudste wijngaarden van Württemberg die met dat druivenras zijn beplant, uit het jaar 1987. De Drei Tauben (drie duiven) wijn heeft op RVS gelegen en is fijn fris en groen, met verder door tropisch fruit gekenmerkte aroma’s. De HADES Sauvignon blanc in fumé-stijl is krachtig en rijk, na een jaar ook tropisch fruit. De wijn wordt helaas meestal te vroeg gedronken, want hij zou minstens vier jaar op de fles moeten rijpen. Pas dan is het hout perfect geïntegreerd en de wijn elegant en groots.

Wat Markus verder enorm goed kan, is rode wijn maken, van Lemberger, Merlot of Samtrot, het maakt niet uit. Zijn rode wijnen zijn warm en complex, donker en zelfs chocolade-achtig van aard, met stevige tannines die gemakkelijk enkele jaren in de wijnkelder verdragen. De Lemberger ‘R’ HADES laat zien hoe een grote en complexe Lemberger moet zijn: een moderne wijn op internationaal niveau. Deze glans straalt ook af op de ‘eenvoudige’ Guts-Lemberger: een stralend glas wijn met veel spanning en een kristalheldere stijl. Ook hier geldt weer: Markus heeft geen haast met zijn wijnen. Ze liggen vaak lang op hout te rijpen en nog langer op de fles. En deze rust doet wonderen: kracht, volheid en finesse worden aldus optimaal geïntegreerd. Voorwaar wijnen waarop je je verheugen kan!

© 2020 - 2021 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.