Winterwijnen in de spotlight: eentje wit én eentje rood

Wijnen die goed passen bij deze tijd van het jaar? ‘Rood’ hoor ik u zeggen. Natuurlijk: een zwoele, volle en rijke rode wijn past heerlijk bij de open haard of bijvoorbeeld bij wild voor de uitgebreide kerstdis met familie en vrienden.
Maar ook een mooie, volle witte wijn met veel lengte in de afdronk kan natuurlijk prima! Zomaar een heerlijk glas, of als begeleider van een passend gerecht.
Twee echte 'winterwijnen' willen we eens extra onder de aandacht brengen.

Eentje rood

https://www.erasmuswijnen.nl/a-62485531/onze-wijnen/weingut-milch-spaetburgunder-trocken-2018/

Weingut Milch, Spätburgunder trocken 2018

Wie voor de feestdagen een mooie Duitse rode wijn wil uitzoeken maar nog niet zo precies van de hoed en de rand weet, doet er goed aan om bij de vermoedelijk meest toegankelijke wijnstreek van het land te beginnen, te weten Rheinhessen, en dan meteen maar midden in de Wonnegau, als subregio het neusje van de zalm. De druiven lijken er altijd zonder enige moeite rijp te worden en de wijnen etaleren altijd hun zeer zuivere, elegante aard van helder fruit en zachte zuren. 

Beide kenmerken – helder fruit en zachte zuren – vindt u direct terug in deze Spätburgunder, een kwalitatief hoogstaande Ortswein die tot en met het oogstjaar 2018 nog als Gutswein op de markt werd gebracht. Karl-Hermann is primair Chardonnay-expert en haalt vooral met wit de media, maar vraag je het hem op de man af, dan zal hij zeggen dat hij met rood pas écht zijn artistieke ei kwijt kan.
Deze Spätburgunder heeft een opvallend donkerrode kleur met veel intensiteit en tamelijk weinig transparantie; je kijkt er niet doorheen, zeg maar. In de neus geen fruitbommetje, maar juist een licht rokerige en heerlijk delicate geur van framboos, rode bes, zwarte bes en aardbei. Tegelijk ook wat kruidige (onder meer witte peper) en zelfs aardse tonen.

Het is een heerlijk zachte en sappige wijn met medium body en een mooie frisheid, expressief en veelzijdig, met rijpe tannines en fijne houtaccenten. Lange, elegante afdronk. Kort en goed: dít is uw rode wijn voor de kerst, een herfst/winterwijn die met veel prachtige gerechten goed combineert en die verder ook zonder gerecht absoluut te genieten is!
 

Eentje wit

https://www.erasmuswijnen.nl/a-61997910/onze-wijnen/durst-wein-aaa-sylvaner-noch-aeltere-reben-2017/

Andreas Durst, AAA Sylvaner noch ältere Reben 2017

Advent is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar kerst, maar in Ragnars  tweede vaderland wordt die veel intenser beleefd dan elders, veel intenser. Advent lijkt zelfs dát te zijn wat voor veel Duitsers kerst uitmaakt! Samen met Heiligabend natuurlijk, de o zo belangrijke kerstavond op 24 december.

Kennis van deze Duitse traditie is één ding, een goddelijk glas witte wijn voor een waarschijnlijk niet al te witte kerst is een heel ander verhaal. Heel anders. Modern, brutaal, elegant, avantgardistisch, kunst inderdaad, maar ook een droom. We hebben het natuurlijk over de AAA Sylvaner van Andreas Durst, een Pfälzer wijn met het eigenzinnige karakter van zijn bassje die voor geen enkel Silvaner uit Franken hoeft onder te doen.

Het betreft hier een druivenras dat traditioneel veel in de Pfalz voorkwam en de druivenstokken gaan – en dit is niet eens zo heel erg overdreven gesteld – terug tot de tijd van de eerste adventskalender, zó oud. Geschreven met ‘y’ in plaats van de heden ten dage meer gebruikelijke spelling silvaner, wat enerzijds uit de tijd lijkt, anderzijds juist goed Andreas’ historisch besef en zijn strijd voor het behoud van cultuurgoed (hier: de Sylvanerdruif) tot uitdrukking brengt.

De druiven komen van de steile Bockenheimer Vogelsang waar ze groeien op een bodem van löss en leem, vrijwel overal doorspekt van klei en kalkmergel. In de kelder slash opbergschuur wordt zo weinig mogelijk ingegrepen. Rijping op RVS-tank en stenen vaten, alwaar de wijn twee jaar op zijn gist blijft liggen. Daarna nog een jaar op gebruikte barrique en glasballonnen totdat de wijn gebotteld wordt. Een tamelijk onorthodoxe combinatie van containers!

De Sylvaner zelf is brute kracht en elegantie in één. Bovendien bezit deze wijn de mysterieuze kwaliteit dat hij zich niet op een enkele aromatische eigenschap laat vastleggen. Acaciahoning, honingmeloen, nat gesteente, aardse specerijen en ziltige mineralen strijden om voorrang. De wijn is extractrijk, met een goede body, welhaast bourgondische structuur en aangename zuren, en een smaak die lange tijd aan het verhemelte blijft hangen zonder daarbij ooit saai te worden. Gewoon top!

© 2020 - 2022 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.