Wein des Monats: Bechtheimer Riesling trocken 2019 van Weingut Weinreich

      

Het Rheinhessisch dialect is uiterst flexibel. Al wat van buiten komt, wordt net zo lang geboetseerd totdat het vertrouwd klinkt en kan worden ingepast. Dit heeft tot belangrijk gevolg dat het ‘Rhoihessich’ uitermate veelzijdig inzetbaar is.

Zo de taal, zo de wijn. De Bechtheimer riesling kent nauwelijks een beperking qua inzetbaarheid: op het terras, bij een lichte maaltijd, ’s avond aan tafel, in de zomer, in de winter, eigenwijs solo of als etensbegeleider, bij vis of vlees, met of zonder roomsaus, Bechtie kan het (bijna) allemaal aan! Bovendien is hij zowel biologisch als veganistisch.

Deze goudgele riesling komt uit de beste wijngaarden van Bechtheim, zoals de Hasensprung en de Geyersberg, waar de bodem bestaat uit verweerd lössleem dat doorpekt is met kalkmergel. Door koude inweking op de schillen en steeltjes, en de spontane vergisting (wilde gisten) die daarop volgt, krijgt de wijn genoeg tannines en catechines (zeg maar het zoetig-hartige van matcha-thee) mee om hem niet alleen elegant, maar ook spannend te maken.

De wijn kenmerkt zich door een uitbundig parfum van rijpe Schone van Boskoop-appels en gedroogde schijfjes grapefruit, vuursteen ook, met heel delicaat de geur van tijm en af en toe een hint van rokerigheid. Wat minder vegetaal en iets zwoeler dan de 2017er, maar welk een compensatie! In de mond verfrissend geel fruit vermengd met citrus en een prettig bittertje. Oh, dit is een lekker bittertje hoor... De wijn is in elk opzicht harmonisch, niet onbelangrijk ook qua verhouding van zuur en zoet, met een goede body en een licht-kruidige, friszure afdronk. 12,5% alcohol. 

Verhip, de fles is bijna leeg. Tsja, wie goed doet, goed ontmoet...

© 2020 - 2022 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.