Proeverij van Oude Duitse Sauvignon Blancs - 28 november 2022
Fotografie: Eelco van Wieringen
Uniek, indrukwekkend en waanzinnig leerzaam: onze Proeverij van Oude Duitse Sauvignon Blancs!
Een kort eerste verslag.
Eelco vroeg zich na de allereerste wijn al af of we met “de beste” waren begonnen, wellicht in het kader van de uitdrukking ‘de eerste de beste’. Maar zoiets moet je natuurlijk nooit letterlijk nemen en dat hebben we dan ook niet gedaan. Wat een feest was het om met z’n allen Markus Drautz’s verborgen pareltjes te ontdekken en met elkaar te bespreken! Dank aan deze geweldige wijnmaker en -prater, aan onze partner in crime Harrie Baas en aan alle deelnemers voor hun aanwezigheid en inbreng; zonder het samenkomen van al deze ingrediënten heeft geen enkele proeverij – hoe goed georganiseerd ook – enig kans van slagen.
In juli 2021 deelden wij van Erasmus Wijnen een oude foto van nóg oudere houtgelagerde sauvignon blancs op Facebook en dit bericht ontlokte opmerkelijk veel opgewonden reacties van het Nederlandse en Belgische publiek. Dit was andere, interessante koek! We polsten Markus of “so etwas Ähnliches” ook in Nederland te organiseren viel, en enkele weken later draaiden we al een proefrondje in het Heilbronn’sche. In Harrie vonden we tot ons geluk een fenomenale gastheer met hart voor dit soort sauvignon blancs, iemand die welwillend zijn mooie Rotterdamse proeflokaal ter beschikking stelde en ons hielp om de laatste puntjes op de i te zetten.
Gisteren was het eindelijk zo ver, de dag waarop de centrale vraag zou worden beantwoord: kan Duitse sauvignon blanc ouderen? Of, meer toegespitst op de wijnen van VDP.Weingut Drautz-Able zelf: Hoe smaken die oude HADES-sauvignons precies? Zijn ze echt zo geschikt als bewaarwijnen? En wat kun je er nog mee in de wine pairing? Geknipt en geschoren liep de altijd goedlachse Markus rond het middaguur Harries Wine & Deli binnen, en niets deed vermoeden dat hij die ochtend nog vóór vijven in zijn auto was gestapt om ons te helpen bij het beantwoorden van al die interessante vragen. We deden nog even een ‘Jan van Lissumpje’ door op instigatie van Albert de Jong de volgorde op het laatste moment nog op de schop te nemen, maar toen kwam toch die eerste wijn.
Eigenlijk kun je iemand die per abuis meent met rijpe chardonnay van doen te hebben, maar heel weinig kwalijk nemen. Ook voor velen van jullie – toch op en top professionals – was de verrassing groot, gewoonweg omdat het referentiekader voor dergelijke sauvignon blancs ontbreekt. En juist dit maakte de proeverij zo uniek en leerzaam. Markus’ wijnen zijn zeer complex met verfijnde, rijpe aroma’s die we wel van heel oude rieslings kennen, maar dan toch weer zó anders dat we ze nooit riesling zouden noemen. Alle droge wijnen hebben nog mooie zuren en citrus, maar zijn verder niet opvallend fruitig. Ze hebben balans, beschikken over veelzijdige aroma’s en van menig exemplaar valt te vermoeden dat ze nog vele jaren langer in de wijnkelder kunnen blijven liggen.
Met Drautz-Able hebben we waarschijnlijk de beste Duitse vertegenwoordiger van dit bijzondere type wijnen in huis gehaald. In elk geval hebben Markus en wijlen zijn vader bewezen dat Duitse sauvignon blancs wel degelijk goed kunnen ouderen. Bovendien hebben we voldoende wijn-spijs-suggesties gehoord om te durven beweren dat deze wijnen ook culinair uiterst veelzijdig inzetbaar zijn. Een geweldig resultaat, al zeggen we het zelf!
Het bericht bij onze uitnodiging liet zich als volgt lezen:
KAN DUITSE SAUVIGNON BLANC OUDEREN?
Geen enkele liefhebber van lichte, fruitige en niet al te moeilijke zomerwijnen zal dát willen weten. Maar voor sommeliers die, zoals Harrie Baas terecht schrijft, “denken in wijn-spijscombinaties” en wijnconnaisseurs die de grenzen van hun kennis willen blijven verleggen, is deze vraag uiterst interessant. Hoe smaken die oude sauvignons precies? Zijn ze echt geschikt als bewaarwijnen? En wat kun je er nog mee in de wine pairing?
Sauvignon blanc is een druivenras dat velen ‘eigenlijk’ best mogen, met name door de heerlijke neus. Maar het is ook een wijn die met zijn typerende kruisbessenparfum snel ‘verveelt’ en in de meeste gevallen niet bijzonder goed met eten valt te combineren. Wat dat betreft is het een geluk dat er ook die heel andere, lang rijpende kwaliteitswijnen zijn, zoals Sancerre en Pouilly-Fumé uit het dal van de Loire én – zo stellen wij – de complexe, op hout opgevoede sauvignon blancs van VDP.Weingut Drautz-Able uit Württemberg.
Bij top-sauvignon blanc denk je niet snel aan Duitsland, waar hij als atypische druif te boek staat. Maar daarbij is buiten de waard gerekend, want juist in Württemberg is de druif onder het synoniem ‘Muskat-Sylvaner’ in wezen al minstens 150 jaar inheems (al is het erg onzeker of we hier van een en hetzelfde druivenras mogen spreken). Hoe het ook zij, de Duitse wijnwet van 1971 vergat het druivenras te classificeren zodat het tot 1999 (voor Württemberg; elders zelfs nog langer) officieel verboden was om sauvignon blanc in je wijngaarden te hebben staan. Maar traditie of niet, de vraag blijft: is het wat?
Wijnimporteur Erasmus Wijnen heeft de handschoen opgenomen en organiseert in samnewerking met wijnmaker Markus Drautz en meestergastheer Harrie Baas van Harries Wine & Deli te Rotterdam op maandag 28 november 2022 een voor Nederland volstrekt unieke proeverij van (stok)oude Duitse sauvignon blancs. In totaal zullen 24 exemplaren door sommeliers, auteurs van vaktijdschriften en dagbladen, en wijndocenten op hun merites worden beoordeeld, met Harrie zelf als garantie voor de juiste ‘Art und Weise’ van serveren.
Markus gaat de wijnen op zijn eigen, innemende manier presenteren. Hier zal onmiskenbaar een creatief en innoverend ‘Winzerherz’ spreken, dat in zijn enthousiasme nauwelijks te stoppen is. Hij is de jongste telg uit de familie Drautz, een familie die door de eeuwen heen een reputatie heeft opgebouwd als trendsetter met vooruitziende blik, als pionier van de Duitse ‘Winzerszene’. Zo heeft vader Richard zich sinds de jaren tachtig altijd sterk gemaakt voor opvoeding van Duitse wijn op Franse barriques (HADES-groep).
Inmiddels is barriquewijn, met ‘HADES’ op het etiket, een van de handelsmerken van het wijngoed geworden en behoort Markus tot de grootste sauvignon blanc-specialisten van Duitsland. Bovendien beschikt hij over de oudste wijngaarden van Württemberg die met dat druivenras zijn beplant, uit 1986. De wijn wordt helaas bijna altijd te vroeg gedronken, vindt Markus, want eigenlijk zou hij minstens vier, vijf jaar op de fles moeten rijpen. Pas dan is het hout perfect geïntegreerd en de wijn elegant en groots...
Wij wensen alle deelnemers een fantastische proefmiddag!
Erasmus Wijnen – Specialist voor Duitse wijn