VDP.Weingut Drautz-Able, Heilbronn (Württemberg)

In een buitenwijk van Heilbronn, aan de voet van de Wartberg, voert een smal, onbeduidend straatje midden in een woongebied ons naar het gevestigde Württembergse wijngoed Drautz-Able. Drautz-Able oude stijl, welteverstaan, want inmiddels vindt het grootste deel van de wijnproductie elders plaats. Maar hier, op het oude nest, kan je de geschiedenis nog aanraken, een geschiedenis die teruggaat tot 1496, het jaar waarin de fameuze grondlegger Jodokus Drautz het recht verwierf om een wapenschild te voeren, getooid met witte duif en olijftak, die terugkeren in het helmteken.

Deze 525 jarige traditie is voor de familie Drautz echter geen reden om op haar lauweren te rusten. In tegendeel. Door de eeuwen heen heeft het wijngoed een reputatie opgebouwd als trendsetter, als pionier van de Duitse Winzerszene. Zo was Richard Drautz in de jaren tachtig medeoprichter van de H.A.D.E.S.-groep (de ‘D’ staat voor ‘Drautz-Able’), die zich altijd sterk heeft gemaakt voor opvoeding van Duitse wijn op Franse barriques. Dit engagement voor kwaliteit en vooruitgang werd in 1994 beloond met opname in de VDP, de vereniging van kwaliteitswijngoederen.

Sinds 2006 hebben mama Monika en zoon Markus de leiding over het wijngoed, enige tijd later bijgestaan door Markus’ grote liefde Stéphanie de Longueville-Drautz. Zij kwam om het vak te leren en is nooit meer weggegaan. Gezamenlijk houden ze de familietraditie in ere door vrolijk te blijven experimenteren. Toch waait er ook een frisse wind. Zo vertelt Markus dat hij weliswaar de opvoeding op barrique van zijn vader heeft overgenomen, maar desondanks de wijnstijl volledig heeft veranderd.

Drautz-Able bezit circa 15,5 hectare van de beste wijngaarden rondom Heilbronn en Neckarsulm. Daar groeien wijnstokken voor een breed assortiment aan wijnen, van de traditioneel schwäbische Trollinger en Lemberger tot internationale rassen als Sauvignon blanc. Inmiddels is barriquewijn een van de handelsmerken van het wijngoed geworden. 40 jaar geleden was er nog vrijwel geen kennis over het samenspel tussen hout en wijn; vandaag de dag ligt zowel Sauvignon blanc als Lemberger op barrique en is houtgebruik tot routine geworden.

Markus heeft geen haast met zijn wijnen. Ze liggen vaak lang op hout te rijpen en nog langer op de fles. En deze rust doet wonderen: kracht, volheid en finesse worden aldus optimaal geïntegreerd. Voorwaar wijnen waarop je je verheugen kan!

Sorteer op
 • Weingut Drautz-Able, Neckarsulmer Sauvignon blanc trocken 'Drei Tauben' 2020
  Weingut Drautz-Able, Neckarsulmer Sauvignon blanc trocken 'Drei Tauben' 2020

  De jongste telg uit de Drautz-Able familie, nu voor het eerst in de verkoop. In de complexe neus naast groene aroma’s van kruisbes, kiwi en vers gemaaid gras ook rijp geel fruit als perzik. In de mond vol, rijp en fris, met…

  € 17,95
 • Weingut Drautz-Able, Heilbronner Sauvignon blanc trocken 'Drei Tauben' 2021
  Weingut Drautz-Able, Heilbronner Sauvignon blanc trocken 'Drei Tauben' 2021

  Bijzonder geslaagde jaargang van deze mooie, ronde sauvignon blanc. Wanneer de familie Drautz een wijn met de ‘drie duiven’ riddert, dan betreft het altijd een Ortswein van buitengewoon hoge kwaliteit. De druiven zijn…

  € 18,95
 • Weingut Drautz-Able, Rosé trocken 2019
  Weingut Drautz-Able, Rosé trocken 2019

  Een donkerzalmroze gekleurde rosé die pragmatisch begint en als festival eindigt. Met 55% lemberger, 38% schwarzriesling (pinot meunier) en 7% spätburgunder geen alledaagse combinatie, maar wat een succes! De wijn heeft vier,…

  € 10,75
 • Weingut Drautz-Able, Trollinger trocken 2018
  Weingut Drautz-Able, Trollinger trocken 2018

  Nog een tip voor iedereen die een wat minder bekend druivenras op tafel wil hebben: trollinger! Een echt typische druif voor het wijngebied Württemberg: licht maar krachtig! Een soepel drinkbare wijn met tonen van bramen, zachte..

  € 9,95
 • Weingut Drautz-Able, Lemberger trocken 2017
  Weingut Drautz-Able, Lemberger trocken 2017

  Dé tip voor iedereen die een wat minder bekend druivenras op tafel wil hebben. Mooi donkerpaars van kleur en aangenaam fruitig met aroma’s van zwarte kersen en bessen, bramen en jeneverbessen. In de mond naast donker fruit ook…

  € 10,95
Sorteer op
© 2020 - 2022 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.