VDP.Weingut Drautz-Able, Heilbronn (Württemberg)

In een buitenwijk van Heilbronn, aan de voet van de Wartberg, voert een smal, onbeduidend straatje midden in een woongebied ons naar het gevestigde Württembergse wijngoed Drautz-Able. Drautz-Able oude stijl, welteverstaan, want inmiddels vindt het grootste deel van de wijnproductie elders plaats. Maar hier, op het oude nest, kan je de geschiedenis nog aanraken, een geschiedenis die teruggaat tot 1496, het jaar waarin de fameuze grondlegger Jodokus Drautz het recht verwierf om een wapenschild te voeren, getooid met witte duif en olijftak, die terugkeren in het helmteken.

Deze 525 jarige traditie is voor de familie Drautz echter geen reden om op haar lauweren te rusten. In tegendeel. Door de eeuwen heen heeft het wijngoed een reputatie opgebouwd als trendsetter, als pionier van de Duitse Winzerszene. Zo was Richard Drautz in de jaren tachtig medeoprichter van de H.A.D.E.S.-groep (de ‘D’ staat voor ‘Drautz-Able’), die zich altijd sterk heeft gemaakt voor opvoeding van Duitse wijn op Franse barriques. Dit engagement voor kwaliteit en vooruitgang werd in 1994 beloond met opname in de VDP, de vereniging van kwaliteitswijngoederen.

Sinds 2006 hebben mama Monika en zoon Markus de leiding over het wijngoed, enige tijd later bijgestaan door Markus’ grote liefde Stéphanie de Longueville-Drautz. Zij kwam om het vak te leren en is nooit meer weggegaan. Gezamenlijk houden ze de familietraditie in ere door vrolijk te blijven experimenteren. Toch waait er ook een frisse wind. Zo vertelt Markus dat hij weliswaar de opvoeding op barrique van zijn vader heeft overgenomen, maar desondanks de wijnstijl volledig heeft veranderd.

Drautz-Able bezit circa 15,5 hectare van de beste wijngaarden rondom Heilbronn en Neckarsulm. Daar groeien wijnstokken voor een breed assortiment aan wijnen, van de traditioneel schwäbische Trollinger en Lemberger tot internationale rassen als Sauvignon blanc. Inmiddels is barriquewijn een van de handelsmerken van het wijngoed geworden. 40 jaar geleden was er nog vrijwel geen kennis over het samenspel tussen hout en wijn; vandaag de dag ligt zowel Sauvignon blanc als Lemberger op barrique en is houtgebruik tot routine geworden.

Markus heeft geen haast met zijn wijnen. Ze liggen vaak lang op hout te rijpen en nog langer op de fles. En deze rust doet wonderen: kracht, volheid en finesse worden aldus optimaal geïntegreerd. Voorwaar wijnen waarop je je verheugen kan!

Sorteer op
© 2020 - 2024 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.