VDP.Weingut Heid, Fellbach (Württemberg)

 


Met ongeveer 10 hectare wijngaard rondom de plaats Fellbach (vlakbij Stuttgart) is Markus Heid een relatief kleine wijnmaker die zich onderscheidt met kwalitatief hoogstaande, pure en al sinds 2007 biologisch gecertificeerde wijnen. Per jaar produceert hij ongeveer 70.000 flessen van met name Trollinger, Spätburgunder, Lemberger en Riesling.
Weingut Heid is lid van de toonaangevende VDP, het Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter.

Zoals zo veel wijnboeren komt Markus oorspronkelijk uit een familie met een gemengd agrarisch bedrijf waar wijn produceren maar een deel van uitmaakte. Vooral wijnen die in volume werden gemaakt van Trollinger, een druivensoort die nu nog maar 20% van zijn totaalproduktie uitmaakt. Markus heeft sinds de jaren negentig zelf zijn weg gevonden om uiteindelijk na de overname van het wijngoed in 1996 (hij is daarmee de 10e generatie wijnmakers sinds 1699) gestaag het kwaliteitsniveau van zijn wijnen te verbeteren (met kleinere opbrengsten per hectare en zorgvuldig, duurzaam wijngaardbeheer) en inmiddels de top van de Duitse wijnproducenten in zicht heeft.

Weingut Heid richt zich vooral op rode wijnen, van de Lemberger, Spätburgunder, Trollinger en Portugieser (in totaal ongeveer 75% van zijn wijngaarden). En dat hij daarmee een prachtige serie rode wijnen maakt, blijkt wel uit de nieuwste Eichelmann 2022, een van de toonaangevende wijngidsen voor Duitse wijnen. Markus Heid krijgt hierin de onderscheiding van 'Beste Rotweinkollektion' van Duitsland. Da's niet niks in een land van duizenden wijnproducenten!

Weingut Heid heeft (naast diverse percelen rondom de plaats Fellbach en in het Remstal) ook wijngaarden op de Erste Lage 'Fellbacher Goldberg' en de Grosse Lagen 'Fellbacher Lämmler' en 'Stettener Pulvermächer' (bij het plaatsje Stetten).


De 'Fellbacher Goldberg' is een Erste Lage ten zuiden van Fellbach. De bodem wordt vooral gekenmerkt door Keuper (gips), Kieselsandstein en Bunter Mergel. De hellingen zijn op het zuidoosten gericht en liggen op een hoogte van ongeveer 250 meter, met een relatief koel microklimaat.

 

 


De 'Fellbacher Lämmler' is een Grosse Lage ten zuiden van Fellbach, vol op het zuiden gericht met steile hellingen tot wel 60 graden. Een warm microklimaat, met daarnaast voldoende nachtelijke afkoeling door het nabijgelegen Schurwald om de druiven niet alleen rijpheid te geven maar ook voldoende zuren te laten behouden.
De bodem bevat ook hier vooral Keuper, Schilfsandstein en Bunter Mergel.

 

 

Sorteer op
 • Weingut Heid, Grau/Weiss Steinmergel trocken 2021
  Weingut Heid, Grau/Weiss Steinmergel trocken 2021

  Een heerlijke zomerwijn, deze biologische cuvée van Grauburgunder en Weisburgunder. De geur is vriendelijk en zacht-zoet, niet uitbundig, met aroma's van kruisbes, peer en banaan. In de mond zacht-fluwelig (meegebracht door de…

  € 14,75
 • Weingut Heid, Fellbacher Goldberg Riesling trocken 2022
  Weingut Heid, Fellbacher Goldberg Riesling trocken 2022

  Een verfijnde, niet-opdringerige, mineraal-kruidige rieslingneus met perzik, mirabelle (gele pruim), wat citrusfruit en florale tonen. In de mond elegant sappig, vrij licht, met wederom geel fruit, een flinke dosis lekkere zuren

  € 18,95
 • Weingut Heid, Fellbacher Goldberg Lemberger trocken 2020
  Weingut Heid, Fellbacher Goldberg Lemberger trocken 2020

  Een rijke, maar tegelijk elegante Lemberger (in Oostenrijk bekend als 'Blaufränkisch') met in het glas een mooi verzadigde, violetrode kleur. Kruidig, met tonen van pruim en braam. In de mond sappig en fris tegelijk. De subtiele…

  € 19,25
 • Weingut Heid, Fellbacher Goldberg Pinot Noir trocken 2021
  Weingut Heid, Fellbacher Goldberg Pinot Noir trocken 2021

  In het glas de 2021 Fellbacher Goldberg Pinot Noir trocken VDP.Erste Lage van Weingut Heid uit Fellbach bij Stuttgart, Württemberg dus. De kleur is transparant robijnrood. De neus zit vol verse kruiden, vooral munt, en rood fruit…

  € 19,25
© 2020 - 2024 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.