Weingut Rothe, Nordheim am Main (Franken)

In de Mainschleife bij Volkach, in het Fränkische wijnland rondom Nordheim, is Bioland-wijnmaker Manfred Rothe actief. Nergens in zijn loop heeft de Main zo’n extreme lus gevormd als juist hier, in een van de meest romantische, traditionele en tegelijkertijd ook moderne regio’s van de Frankische wijnstreek. Het dorpje Nordheim is omgeven door een landschap van glooiende heuvels waarop al eeuwenlang wijn wordt verbouwd. Muschelkalk en kwartsrijk tertiair zand vormen de basis voor de productie van karakteristieke, volle wijnen met minerale kruidigheid en blijvende fruitigheid.

Het wijngoed Rothe ligt midden in Nordheim in de Raiffeisenstraße. Eigenaar en wijnmaker Manfred Rothe is via vele omwegen tot de wijnbouw gekomen, onder meer als restaurator, meubelmaker en chefkok. Vooral dit laatste beroep is van blijvende invloed op de manier waarop Manfred zijn wijnen maakt, want die zijn alle naar culinaire inzetbaarheid gestileerd. Sinds de jaren tachtig is hij als wijnbouwer in het familiebedrijf van zijn vrouw Christine actief, aanvankelijk nog in nevenberoep maar sinds 2002 fulltime.

Meteen vanaf het begin heeft Manfred zich toegelegd op de biologische wijnbouw, die toen nog als – netjes gezegd – exotisch werd beschouwd. Sterker nog, in de jaren tachtig wist nog geen hond hoe je biologisch-ecologische landbouw moest bedrijven. Dat heeft Manfred zelf moeten uitvinden, gewoon koppig risico’s nemen en elk jaar weer bijleren. Autodidact in de ware zin des woords. Inmiddels is Manfred Rothe allang geen ‘Ökospinner’ meer, maar een gerespecteerde pionier van de biologische wijnbouw die gecertificeerd is volgens de strenge richtlijnen van de vereniging Bioland.

Voor Manfred begint kwaliteit van een wijn in de wijngaard: wijnstokken worden intensief verzorgd zonder chemicaliën, opbrengsten sterk beperkt en trossen selectief met de hand ‘gelesen’ (geoogst). Onder die stokken bevinden zich vele ‘alte Reben’ van dertig tot veertig jaar oud, verdeeld over beroemde percelen als de Nordheimer Vögelein, Sommeracher Katzenkopf, Astheimer Karthäuser en Iphöfer Kalb. Maar in het algemeen benadrukt Manfred liever het druivenras van de wijn dan de naam van de wijngaarden.

In de kelder werkt hij minimaal invasief, d.w.z. met zo weinig mogelijk ingrijpen in de natuurlijke processen. Manfreds motto is hetzelfde als dat van Patrick Kampf: “Gut Ding will Weile haben,” goede dingen kosten tijd. Bijna al zijn wijnen worden spontaan vergist. Niet alleen de rode, maar ook de witte wijnen ondergaan een malolactische fermentatie om ze nog meer harmonie en rondheid te geven. Zijn instapsegment bestaat uit ‘Landweinen’ zonder houtopvoeding; zijn ‘Grande’-lijn  vormen de top-wijnen die op tonneaus en Stückfässer zijn opgevoed.

Manfred Rothe maakt al zijn wijnen droog, zij het niet ‘gortdroog’. Een restzoetje van het fruit mag van hem best de droge wijn wat soepeler maken en iets meer karakter geven. Zijn wijnen zijn niet bedoeld om snel te drinken, maar ontworpen voor een lang leven met dito ontwikkeling van de rijpheid. Goed gemaakte wijnen blijven lang stabiel en aromatisch zuiver, en dat geldt zeker voor de wijnen van Weingut Rothe – zelfs als de fles een paar dagen wordt opengelaten.

Manfred is een buitenbeentje, en dat niet zozeer vanwege zijn staartje. Neen, hij interpreteert de typisch druivenrassen van Franken zo volkomen anders dan zijn collega’s, dat hij als een van de weinigen ontdekt heeft wat er in hen steekt. Groots, uitdagend, complex, precies en van een verbluffende klasse bij het eten. Eens een kok, altijd een kok. Ook...

Sorteer op
 • Weingut Rothe, Müller-Thurgau Grande trocken 2019
  Weingut Rothe, Müller-Thurgau Grande trocken 2019

  “Klassewein aber Scheiß-Müller,” aldus de biologische wijnmaker Manfred Rothe uit Nordheim (Franken). Zijn devies: niet op het etiket kijken, gewoon vertrouwen hebben!

  Müller-Thurgau, Hermann Müllers Thurgauer kruising…

  € 13,75
 • Weingut Rothe, Blauer Zweigelt trocken 2021
  Weingut Rothe, Blauer Zweigelt trocken 2021

  De zweigelt is een kruising van de druivenrassen Blaufränkisch en Sankt Laurent, die een eeuw geleden door de Oostenrijker Fritz Zweigelt is ontwikeld. In Oostenrijk kom je deze druif dan ook regelmatig tegen in je wijnglas.
  In…

  € 14,95
© 2020 - 2024 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.