Weingut Kissinger, Uelversheim (Rheinhessen)

 

 

 

        

 

Het fraai gelegen, traditionele wijndorp Uelversheim bestaat al meer dan 1250 jaar oud en heeft met Jürgen Kissinger een van de pioniers voor droge witte wijn in Rheinhessen binnen zijn gelederen. Toen hij het meer dan 100 jaar oude wijnhuis van zijn vader overnam, werd wit niet alleen droog, maar begon hij ook gretig te experimenteren met witte wijn op kleine houten vaten en spontaan vergisten met behulp van wilde, originele gisten.

En met succes: Gault&Millau, die Kissinger in 2023 uitroept tot 'Stijger van het jaar in Rheinhessen' betuigt hem een “handje voor witte wijnen uit het houten vat” te hebben.

En ook de toonaangevende wijngids Eichelmann, die het wijngoed dit jaar met 4 van de maximale 5 sterren waardeert, is lovend: “De collectie is zo sterk als een os en biedt het gebruikelijke hoge instapniveau en geweldige topwijnen.”

 

 

Wijngaarden zoals de Tafelstein (weissburgunder) en de geweldige Geierscheiss (riesling) rondom Uelversheim zelf, en de Oppenheimer Herrenberg in het Rijndal (spätburgunder) maken deel uit van de geschiedenis van het wijngoed, en de familie Kissinger streeft er bewust naar om ook dit cultuurlandschap – want dat is het – te behouden. Daarbij richten zij zich op diversiteit, onder meer door jaar na jaar nieuwe wijnstokken toe te voegen in plaats van de hele boel te rooien en opnieuw te beplanten. Het wijngoed versterkt liever het hele ecosysteem van haar wijngaarden dan dat het telkens ad hoc ingrijpt “wanneer,” zo stellen de Kissingers, “het kind al in de put is gevallen.


Vanaf het allereerste begin heeft Jürgen Kissinger zijn wijngaarden biodynamisch willen bewerken, maar pas vanaf 2016, toen duidelijk werd dat zijn zoon Moritz ook wijnboer wilde worden, kon zijn wens werkelijkheid worden. Omschakelen naar biodynamisch brengt risico’s met zich mee en je hebt ook meer mankracht nodig, zodat je het eigenlijk alleen vanuit een veilige financiële situatie kunt doen. In 2019 was de biologische certificering voor het eerst te zien op het etiket. Met de jaargang 2020 is het wijngoed nog een stapje verder gegaan door de certificering van Demeter, waar biodiversiteit en verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties centraal staan. Door de omstelling op bio hebben de wijnen onder meer aan diepgang en ziltigheid gewonnen.

Minder is meer, tijd en geduld leiden naar het doel. Een veel gehoord adagium onder biologisch c.q. biodynamisch werkende wijnhuizen, dat zich inmiddels ook bewezen heeft. Ook bij Kissinger worden alle wijngaarden worden met de hand geoogst om gezonde druiven te kunnen persen – ingedeeld naar smaak en tanninegehalte. Zonder bezinking, met alles wat de wijngaard brengt, worden de mosten apart vergist in hout. Voor of na de winter ondergaan alle wijnen BSA (malolactische fermentatie). De wijnen blijven minstens tien maanden op hun droesem liggen en worden dan vóór de volgende oogst zonder filtering en met een piepkleine hoeveelheid zwavel gebotteld. 

Er zijn zo van die wijnhuizen waar de verhoudingen en relaties gewoon kloppen. Weingut Kissinger is er een van: niet alleen krijg je veel wijn voor je geld, zuiver en met een individuele noot, ook de familie zelf is erg aimabel en zeer de moeite waard om te leren kennen.

 

Sorteer op
 • Weingut Kissinger, Spätburgunder Rosé trocken 2021
  Weingut Kissinger, Spätburgunder Rosé trocken 2021

  Een rosé met een mooi zalmroze kleur. Bij de eerste slok proef je een lekker sappige en volle spätburgunder-rosé, met aardbei, rode grapefruit en zelfs wat lychee, samen met de prettige zuren een heel geslaagde combinatie!

  € 10,95
 • wijn van de maand april

  Weingut Kissinger, Grauburgunder trocken 2022
  Weingut Kissinger, Grauburgunder trocken 2022

  Een heerlijk zachte en verfijnde biodynamische grauburgunder met slechts 12% alcohol. Een glas met gele appel, peer, citrus en amandel. De wijn is fijn kruidig, licht mineralig, met mooie zuren en lekker wat 'Schmelz' (romigheid).

  € 10,90 € 9,80
© 2020 - 2024 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.