Weingut Albert, St. Leon Rot (Baden)

 

De Kraichgau is een wijnstreek die voor de poorten van Heidelberg, meer precies iets ten zuiden van de stad van Karl Jaspers en Hannah Arendt, begint en daarmee tot de noordelijkste delen van Baden behoort. Ondanks het grote kwaliteitspotentieel en de inspanningen van jonge wijnmakers als Erwin-Peter Albert heeft deze regio zich nog niet echt kunnen profileren. Ten onrechte, zo zal blijken.

Erwin-Peter heeft bergen talent en kon dit al laten zien bij diverse gerenommeerde wijnhuizen in Duitsland (Klumpp, Basserman-Jordan), Oostenrijk en Zuid-Afrika. Albertushof in St. Leon-Rot is nu nog een gemengd asperge- en wijnbedrijf, maar het zal niet lang meer duren voordat het al wijn is wat de klok slaat. De wijnkelder is gemaakt van een voormalige koeienstal. Je vindt hier nieuwe en oude houten vaten, roestvrijstalen tanks en melkbussen.

Wijnstokken zijn er op het wijngoed niet te zien, hoogstens golfballen van de nabijgelegen golfbaan.  De druiven zelf groeien rondom Letzenberg, op een heterogene mix van welhaast Frankische bodemsoorten als muschelkalk, schilfsandstein en bonte mergel met kalk- en lössaandelen. Op goed 3,5 hectare wijngaard staan zo’n 15.000 wijnstokken aangepland, opgebouwd uit negen druivenrassen, voornamelijk pinots als weissburgunder, grauburgunder en spätburgunder. Deze rassen voelen zich in de Kraichgauer wijngaarden helemaal thuis. 

EP werkt bewust low-tech, dat wil zeggen: met een minimum aan moderne technologie. In plaats daarvan kiest hij voor geduld, om zijn wijnen de tijd te gunnen om zich te ontwikkelen. Het is er dan ook donker, koel en rustig, heel rustig. Door al dat handwerk aan de ene kant en het laissez faire aan de andere, verkrijgen alle Albert-wijnen hun individuele kenmerken. Ze krijgen persoonlijkheid, en daarbij maakt het niet uit of we over een relatief ongecompliceerde instap-dunkelfelder spreken of over bij voorbeeld een complexe grauburgunder-Landwein c.q. natuurwijn uit de Milchkändel-reeks. 

De best mogelijke kwaliteit wordt niet alleen in de wijnkelder verkregen, maar ook en vooral in de wijngaard. Daarom begeleidt EP zijn wijnstokken vanaf het allereerste begin. En dan maakt het niet uit of het regent, sneeuwt, waait of de zon schijnt. Er wordt zo duurzaam mogelijk gehandeld, onder het motto: zo veel als nodig, zo weinig als mogelijk. Naturnah, maar niet per se biologisch. Wel altijd met middelen die bio-afbreekbaar zijn. Het motto past ook goed bij het product wijn, vindt EP: “Elk wijnjaar is net zo individueel als wij.” Uiteindelijk spelen vooral de neus, de mond en het buikgevoel de belangrijkste rol bij de beoordeling van het vinificatieproces en de uiteindelijke wijn. 

Sorteer op
 • Weingut Albert, Weissburgunder trocken 2022
  Weingut Albert, Weissburgunder trocken 2022

  Een heerlijk frisse en sappige lente- en zomerwijn, deze weissburgunder van Erwin-Peter Albert uit St. Leon-Rot in de Kraichau (het noordelijke puntje van Baden).

  Met 12,5% bescheiden qua alcohol, het fruit van appel, peer en…

  € 10,50
 • Weingut Albert, Spätburgunder trocken 2020
  Weingut Albert, Spätburgunder trocken 2020

  Deze lekkere, frisse wijn kleurt roodbruin in het glas, met aroma's van zure kers, rode bes, wat laurier en kreupelhout. In de mond elegant, met kersen en bessen, wat tannine, iets rokerigs, medium body, mooie zuren, mineraliteit

  € 12,95
© 2020 - 2024 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.