Gut Wilhelmsberg, Kitzingen (Franken)

 

 

In 2018 werd Markus Heid eigenaar van dit sinds 1845 in Kitzingen gevestigde voormalige Weingut Wilhelm Meuschel Jr., om samen met bedrijfsleider en Kellermeister Lukas Herrmann het potentieel van dit huis verder te ontsluiten. Markus Heid is tevens eigenaar en wijnmaker van 'ons' hoogaangeschreven Württembergse VDP.Weingut Heid in Fellbach.
De nieuwe naam, Gut Wilhelmsberg, is een verwijzing naar hun ‘Monopollage’ (in alleenbezit) Kitzinger Wilhelmsberg.
Samen hebben zij het wijngoed op moderne leest geschoeid, zonder te breken met de traditie van het wijnhuis. Tegenwoordig worden de wijngaarden biologisch bewerkt en beheerd, om zodoende de meest gezonde druiven te kunnen laten groeien op een gezonde bodem, in balans met haar bio-diverse omgeving. Ook het kelderwerk gebeurt met minimale ingrepen in de natuurlijke processen.

De wijnen worden gemaakt met zo min mogelijk ingrijpen in de wijngaard én in de kelder: gezonde druiven kunnen zo wijnen voortbrengen die karakteristiek zijn voor druif, wijngaard en wijnmaker.
Eigenlijk precies zoals Markus dat als 10e generatie wijnmaker in de familie Heid al doet sinds eind jaren '90 toen hij het familiewijngoed overnam van zijn vader en, volledig overtuigd van het potentieel van duurzame wijnbouw, overstapte op biologisch wijnmaken.

Silvaner is een druivenras dat de afgelopen decennia in Duitsland qua aanplant flink is afgenomen, terwijl de wijnen - zeker gezien haar mildere zuren - juist als Essensbegleiter zo interessant zijn. In Franken, waar silvaner hét kenmerkende druivenras is voor de meest uiteenlopende wijnen, worden er op bodems van voornamelijk Muschelkalk en Keuper de mooiste silvaners gemaakt die in Nederland nog echt een grotere bekendheid bij wijnliefhebbers verdienen!

Op fles gerijpte Sekt, droge silvaners (van Guts-wijnen tot Grosse Lage-toppers) en (licht)zoete Kabinet-wijnen. Gut Wilhelmsberg heeft, zeker met het aankopen van extra wijngaarden op topplekken (Escherndorfer Lump, Escherndorfer Fürstenberg en Wiesenbronner Geisberg) met veel verschillende soorten 'terroirs' de ingrediënten voor een brede diversiteit aan boeiende wijnen van hoofdzakelijk silvaner en - in beperkte mate - riesling.


Gut Wilhelmsberg is met haar 7,5 hectare aan wijngaarden en een totale jaarproductie van ongeveer 40.000 flessen nu nog een kleine speler. Maar absoluut één die de weg omhoog gevonden heeft door haar samenwerking met Markus Heid en die de komende jaren (daarvan zijn we overtuigd!) stap voor stap naar een nog hoger niveau zal doorgroeien.

 

Sorteer op
 • Gut Wilhelmsberg, Sekt Blanc de Blancs Brut
  Gut Wilhelmsberg, Sekt Blanc de Blancs Brut

  In het glas zit müller-thurgau, riesling én kerner! Of bacchus! Of allebei. In elk geval gaat het om druivenrassen die traditioneel in Franken voorkomen. En Gut Wilhelmsberg is zo’n traditioneel wijnhuis, dat aan de hand van…

  € 16,50
 • Gut Wilhelmsberg, Silvaner trocken 2022
  Gut Wilhelmsberg, Silvaner trocken 2022

  Deze 'Guts' (zeg maar instap) silvaner van Gut Wilhelmsberg heeft in de neus aroma's van appel, citrus, abrikoos en ook wat vegetaals (hooi). Wanneer je de eerste slok neemt, merk je meteen dat dit een druif is die bescheiden…

  € 11,25
 • Gut Wilhelmsberg, Silvaner Kalk & Keuper trocken 2020
  Gut Wilhelmsberg, Silvaner Kalk & Keuper trocken 2020

  Een 'Orts' silvaner, en in dit geval zelfs van twee dorpen: Kitzinger (van de Kitzinger Wilhelmsberg) en Wiesenbronn. De wijn heet niets voor niets 'Kalk & Keuper'. Deels van druiven afkomstig van de kalkrijke Kitzinger…

  € 14,95
 • Gut Wilhelmsberg, Escherndorfer Silvaner Kabinett 2021
  Gut Wilhelmsberg, Escherndorfer Silvaner Kabinett 2021

  De Escherndorfer Fürstenberg ligt boven de Lump en omarmt hem als het ware. De bodem bestaat hier meer uit leem, wat slankere wijnen tot gevolg heeft. In elk geval kleurt hij deze Silvaner Kabinett bijna wit in het glas, zo…

  € 12,95
 • Gut Wilhelmsberg, Sekt Silvaner Brut Nature 2019
  Gut Wilhelmsberg, Sekt Silvaner Brut Nature 2019

  Verfijnde perlage. De neus is kruidig en serieus, met kweepeer, vlierbloesem, hooi, zoethout, iets droppigs, verse rode grapefruit, wat boter en brioche. In de mond mild-romig met mooie zuren en veel expressie, stevig en pakkend.

  € 24,95
Sorteer op
© 2020 - 2024 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.