Weingut Idler, Strümpfelbach (Württemberg)

 

In 2012 begon Marcel Idler op 24-jarige leeftijd in het vlakbij Stuttgart gelegen wijndorp Strümpfelbach in Württemberg, regio Remstal, zijn eigen wijngoed. Opgeleid in Geisenheim en met stage-ervaring opgedaan in diverse uiteenlopende wijnstreken (Zuid-Afrika, Frankrijk en Zwitserland) wilde Marcel al vroeg met een eigen wijngoed in de voetsporen treden van zijn familie, waar een lange traditie van wijnmaken heerst.
Volledig overtuigd van het belang van duurzame wijnbouw, is hij direct biologisch gaan werken en inmiddels sinds 2016 gecertificeerd.

Marcel heeft ongeveer 8,5 hectare aan wijngaarden, hoofdzakelijk gelegen rondom Strümpfelbach, die worden gekenmerkt door een bodem met vooral Keuper (gips) en mergel, doorsneden met stukken zandsteen. Maar ook heeft hij een perceel op de (door de VDP als Grosse Lage geclassificeerde) Stettener Pulvermächer, de oorsprong van de druiven voor zijn prachtige Riesling Kabinett. Marcel heeft voor wit voornamelijk riesling aangeplant en voor rood hoofdzakelijk de typische Württembergse soorten lemberger en trollinger.


Zijn wijnen, Guts, Orts en Lagen, zijn over de volle breedte te typeren als karaktervol, allesbehalve mainstream. Marcel maakt wijnen die het karakter van de wijngaard (de bodem, de ligging) en de druif goed tot hun recht laten komen. Voor de spontane vergisting maakt hij grotendeels gebruik van de natuurlijke gisten die in de wijngaard en de kelder voorkomen. Zijn wijn wordt zonder kunstgrepen, expressievol en zuiver gemaakt. Hij laat liever de tijd zijn werk goed doen, dan dat hij veel ingrijpt. De tijd geeft zijn wijnen harmonie, diepte en complexiteit. Marcels witte wijnen kenmerken zich door frisheid en mineraliteit, zijn rode wijnen door finesse en diepte. En bij het afvullen van de wijnen laat hij die als het even kan ongefilterd en minimaal of niet gezwaveld om de puurheid van de wijnen optimaal tot hun recht te laten komen. Tja, als je druiven op en top gezond zijn, dan kan dat!    

    

Zo precies als hij z'n wijnen maakt, is hij ook met zijn wijngoed zelf. Er is in 2019 een prachtig, door een architekt ontworpen, wijnproeflokaal gebouwd met oog voor detail. Ja, je zou Marcel best compromisloos mogen noemen. Een nog jonge wijnmaker die jaar na jaar bij Duitse wijnjournalisten steeds mooiere recensies losmaakt. Inmiddels geen belofte meer, maar een Winzer die het waarmaakt! 

 

Sorteer op
 • Nog 13 flessen

  Weingut Idler, Strümpfelbach Trollinger Alte Reben trocken 2021
  Weingut Idler, Strümpfelbach Trollinger Alte Reben trocken 2021

  Een Ortswein gemaakt van 40 jaar oude wijnstokken die op vooral de armere bodems rondom Strümpfelbach staan. Dit is heel prettig, want zo blijven de druifjes kleiner en wordt het sap geconcentreerder. De wijn heeft een langere…

  € 14,50 € 12,50
 • nog 6 flessen

  Weingut Idler, Pulvermächer Stetten Riesling Kabinett 2022
  Weingut Idler, Pulvermächer Stetten Riesling Kabinett 2022

  De Pulvermächer Stetten Riesling Kabinett heeft een aantrekkelijke, strogele kleur en ruikt lekker opwekkend: limoen, groene appel, kweepeer, abrikoos, heel fruitig allemaal. In de mond een aangenaam spel tussen zoet en zuur, wat…

  € 17,25 € 14,70
 • Weingut Idler, Zweigelt nature 2022
  Weingut Idler, Zweigelt nature 2022

  Deze Württemberger is een van de meest fraaie rode wijnen waarvan we de laatste jaren hebben mogen genieten.

  In het glas valt meteen de geweldig fonkelende, speels-paarse kleur op, van een wijn die verder helderder is dan je in…

  € 23,50
© 2020 - 2024 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.