Erasmus Wijnen op de ProWein 2022

Na twee jaar van pandemie en afstel is het deze meimaand dan eindelijk zover: ProWein Düsseldorf, de grootste internationale vakbeurs ter wereld, doet haar deuren open om de complete wijnwereld te verwelkomen, en Erasmus Wijnen is er voor u bij. Zo’n beurs is namelijk de gelegenheid bij uitstek om snel en efficiënt contacten met de eigen wijnhuizen aan te halen, en nieuwe huizen te ontdekken. En dan blijkt toch dat er niets boven een live-versie met persoonlijke gesprekken en proeverijen gaat.

Niet al onze wijnboeren zijn aanwezig, maar bij hen die acte de présence geven, vinden we spannende wijnen genoeg. En ook buiten de ons bekende paden blijkt er voldoende te beleven. Die paden zijn trouwens opvallend ruim, waardoor het geheel een fijn open karakter heeft, met veel lucht en weinig gedrang. De timing, dit keer in mei, is misschien niet helemaal optimaal, want juist in deze tijd woekert er van alles in de wijngaarden, van druivenstok tot onkruid. “Eigenlijk,” zo hoor je overal, “eigenlijk zouden we in de Weinberg moeten staan.” 

     

Van de nieuwe wijnen bij onze eigen wijnhuizen zijn we diep onder de indruk. Ja, de wijnen zijn misschien nog te jong in veel gevallen, maar daar moeten we juist doorheen kijken, richting toekomst, en dan zeggen we: er zit enorm veel kwaliteit aan te komen! Bij Gerd Bernhart uit Schweigen is de hele linie weissburgunders, van Guts tot en met Grosse Lage, werkelijk waar een droom, en ook de grau- en spätburgunders zijn veelbelovend. In de Pfalz is jaargang 2021 wel flink kleiner dan de voorgaande jaren, dus de spoeling kan snel dun worden.

    

Bij de Maxime Herkunft Rheinhessen-stand treffen we Marc Weinreich met zijn verbluffende selectie aan rieslings en natuurwijnen. Inderdaad is het een gotspe om al die heerlijke jonkies te drinken, maar je moet wat op zo’n beurs. De top-Lagen Hasensprung, Geyersberg en Rosengarten (voor het eerst als zelfstandige wijn gepresenteerd) laten nú al hun enorme potentieel zien, en ook natuurwijnen als Des Wahnsinns Fette Beute en Paroli Riesling maken ons zielsgelukkig. Binnen drie maanden zijn die beide laatste uitverkocht, dus we zullen snel moeten zijn. 

          

Last but not least verpozen we bij Weingut Heid uit Württemberg en het gelieerde wijngoed Gut Wilhelmsberg uit Franken. Met Carolin Hermanns (Heid) en Lukas Herrmann (extra –r, zonder –s; Wilhelmsberg) hinkelen we vrolijk door de nieuw gebottelde wijnen. Ook hier weer alles zeer jong, maar goed voor véél voorpret. De cuvée van grau- en weissburgunder vormt een prachtige tandem met de weissburgunder en chardonnay-cuvée van Weinreich; elk op zich een niet te versmaden zomerwijn, met toch twee duidelijk verschillende smaakstijlen. De droge Kitzinger Silvaner van Wilhelmsberg is een ontdekking!

Al met al kunnen we stellen dat ProWein 2022 ons veel heeft gebracht en dus een zeer geslaagd evenement is geweest. Bekende en onbekende top-Winzer, met telkens nieuwe verhalen. Alleen dat al is een feest. Maar ook bekende en onbekende top-wijnen, van altijd nieuwe jaren. Herhaling is de kracht van de boodschap en daarom tot slot dit: er zit enorm veel kwaliteit aan te komen, met bergen karakter!

© 2020 - 2024 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.