Markus Drautz SELEKTION - Proeverij 23 februari 2022

Wijnliefhebbers opgelet: Plezier met proeven op niveau!

Op woensdag 23 februari 2022 organiseert Erasmus Wijnen de online proeverij Markus Drautz SELEKTION met een aantal uitgelezen wijnen van VDP.Weingut Drautz-Able. En Markus Drautz is zelf aanwezig om zijn wijnen van een enthousiasmerende toelichting te voorzien.

De online proeverij zal via Zoom worden georganiseerd en start om 19:30 uur. Vanaf 19:20 uur kun je inbellen via een link die wij je tijdig zullen doen toekomen.

Hieronder volgt een uitgebreide toelichting over hoe je je voor de proeverij kunt aanmelden en welk moois je dan te wachten staat.

https://www.erasmuswijnen.nl/.../actiedoos-markus-selektion/ (niet meer actief)

Om in de heldere taal van Stefaan Soenen te spreken: “Iedereen kan leren om wijn te proeven en iedereen doet het op zijn eigen manier, met liefst zo veel mogelijk plezier en emotie. Want daar doen we het uiteindelijk voor.”

Welnu, wij geloven dat een nieuwjaarsproeverij met de innemende Markus Drautz (in nuce: top-wijnmaker, voorzitter van de VDP Württemberg én mensenmens vol droge humor) precies dat brengt waar ons inziens zo’n behoefte aan is: een samenzijn van vrienden, familie, collega’s, buren en kennissen – van amateur tot professional – om met elkaar te genieten en van elkaar te leren. Wijnproeven is een vaardigheid die je kunt leren en telkens mag blijven oefenen, en dat gaat gelukkig ook prima online!

Hoe gaat het in zijn werk? Klik op bovenstaande link en bestel de Actiedoos Markus SELEKTION met 10% korting. Je krijgt dan zes prachtige Drautz-Able wijnen én een uitnodiging voor een gratis online proeverij in het nieuwe jaar met Markus zelf en Maarten en Ragnar van Erasmus Wijnen erbij. Tegen de tijd dat de proeverij plaatsvindt, sturen wij 100ml-flesjes met de te proeven wijnen naar het gewenste adres. Het is dus niet nodig om meteen de eigen 0,75 liter-flessen te open; er kan ook eerst vrolijk geoefend worden met de proefflesjes.

Wat zit er in de Actiedoos van Markus Drautz? Alles voor beginner tot wijnexpert, zouden we willen zeggen:

Trollinger trocken 2018

Donkerder dan in andere jaren maar nog steeds een lichtrode wijn, transparant maar zeker niet ‘dun’, leicht aber kräftig! In Markus’ assortiment is deze Trollinger anders dan zijn andere wijnen, zowel qua bereiding als qua smaakprofiel. In ieder geval heeft de wijn geen snippertje hout gezien, wat bij Weingut Drautz-Able tamelijk uitzonderlijk mag worden genoemd. Een soepel drinkbare wijn met fruitige tonen van bramen en kersen, fijne kruiden en zachte tannines, die in Württemberger liefkozend ‘Schwabenmilch’ genoemd wordt. Lekker bij pasta, ham, aardappelsalade, gerookte vis zoals makreel en wat de Schwaben Schwarzwurst noemen. Ook gekoeld erg prettig.

Riesling ‘Alte Rebe’ 2019

Een bijzondere en bijzonder harmonische Guts-Riesling die een beetje richting ‘Burgunder’-wijnen gaat. Deels zeven maanden lang gerijpt op houten vaten van 1200 liter, waardoor een rondere structuur met minder uitgesproken zuren ontstaan dan veel ‘typische’ Rieslings hebben. Het (grotere) deel dat op RVS wordt opgevoed, gebruikt Markus om meer spanning en frisheid in de wijn te brengen. Aroma’s van groene appel en abrikoos, maar ook bloemig – vooral droogbloemen – en een tikkeltje kruidig.

Lemberger trocken 2017

Dé tip voor iedereen die een wat minder bekend druivenras op tafel wil hebben. Mooi donkerpaars van kleur en aangenaam fruitig met aroma’s van zwarte kersen en bessen, bramen en jeneverbessen. In de mond naast donker fruit ook licht aards met een kruidnagel. Zachte tannines en een weldadig laag zuurgehalte. Doet denken aan een goede Syrah-wijn. De volle afdronk houdt lang aan. Veelzijdig inzetbaar, van lichtere maaltijden tot rosbief, wild en draadjesvlees. Een mooi kerstdiner kan de wijn makkelijk aan! Door Harold Hamersma overigens met een deftige 9- beoordeeld.

Sauvignon Blanc trocken HADES 2019

Wat Markus van zijn Fumé blancs geleerd heeft, probeert hij ook deels in zijn witte HADES-wijnen mee te nemen – enerzijds helder most, anderzijds ongeklaard sediment op eigen vaten, spontane vergisting, houtopvoeding met rijping op de gistcellen (‘sur lie’) enz. enz. Hierdoor ontstaat een prachtig complexe eetwijn, een ‘Wein der Gegensätze’ zoals Markus het noemt, zowel fraai elegant met een schitterend ronde structuur als wild aromatisch met krachtige en rijpe indrukken. Tonen van kruisbes, paprika en vanille. Prima passend bij licht vlees (gevogelte, kalf), zeevruchten en vis, maar ook bij de Aziatische keuken.

Lemberger trocken HADES 2015

“Zó vanuit de barriquekelder in uw glas,” schrijft Markus, maar daarbij moet aangetekend worden dat hij een ruimer tijdsbegrip heeft dan de meesten van ons. Deze complexe rode wijn is namelijk goed drie jaar uitgebouwd op kleine barriques (225 liter vaten) en pas in 2019 op de fles gekomen. Inmiddels zijn we twee jaar verder en de HADES-Lemberger is nog steeds zo fris als een hoentje. Anders gezegd: om écht van de wijn te kunnen genieten heeft hij lucht nodig en dit krijgt de Lemberger door hem te ‘karaferen’ – de fles volledig uitschenken in een karaf, een paar uur laten staan en dan eventueel weer terug op de fles. Voilá. En dan heb je een rijke, krachtige rode wijn die met aroma’s van rijpe donkere kersen, pruimen, wilde bessen en chocolade, met fijne, welhaast notige houttonen en zachte tannines, niet alleen perfect past bij wild, stoofvlees of rund, maar ook een prima begeleider is van oude kazen.

Sauvignon Blanc Auslese edelsüss 2018 (375ml)

Een elegant lichte (10,5% alcohol) en lichtzoete maar tegelijkertijd frisse dessertwijn, met aroma’s van vlierbloesem en verder tonen van honingmeloen, lychee en kruisbes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Sauternes is deze Auslese gemaakt van uitsluitend gezonde druiven zónder botrytis cinerea (nobele rot). Past geweldig bij bijvoorbeeld crème brulée of kazen zoals Roquefort of verse geitenkaas met honing.

© 2020 - 2024 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.