Verslag unieke proeverij oude sauvignon blancs VDP.Weingut Drautz-Able 28 november 2022

 

Onze gast cum fotograaf Eelco van Wieringen vroeg zich na de állereerste wijn al af of we met “de beste” waren begonnen, ongetwijfeld met een knipoog naar de uitdrukking ‘de eerste de beste’. Maar zoiets moet je natuurlijk nooit letterlijk nemen en dat hebben we dan ook niet gedaan. In ons glas kregen we twee dozijn complexe sauvignon blancs van VDP.Weingut Drautz-Able, jaargangen 1989-2020 en nagenoeg zonder uitzondering op barrique gerijpt. Wat een feest was het om met z’n allen Markus Drautz’s verborgen pareltjes te ontdekken en met elkaar te bespreken! Wat volgt is een sfeerverslag van de, zoals een genodigde het noemde, “met afstand de mooiste sauvignon blanc-proeverij” die menigeen van ons ooit meemaakte.
Sauvignon blanc is een druivenras dat velen ‘eigenlijk’ best mogen, met name door de heerlijke neus. Maar het is ook een wijn die met zijn typerende kruisbessenparfum snel ‘verveelt’ en in de meeste gevallen niet bijzonder goed met eten valt te combineren. Wat een geluk dat er ook die heel andere, lang rijpende kwaliteitswijnen zijn, zoals Sancerre en Pouilly-Fumé uit het dal van de Loire, én de fameuze HADES-wijnen van Drautz-Able, de op hout opgevoede sauvignon blancs, die, zo zei een van de gasten, “volkomen terecht” door Erasmus Wijnen vanuit Württemberg naar Nederland waren gehaald. 
In juli 2021 deelden wij van Erasmus Wijnen een oude foto van nóg oudere houtgelagerde sauvignon blancs op Facebook en dit bericht ontlokte opmerkelijk veel opgewonden reacties van het Nederlandse en Belgische publiek. Dit was andere, interessante koek! We polsten Markus of “so etwas Ähnliches” ook in Nederland te organiseren viel, en enkele weken later draaiden we al een proefrondje in het Heilbronn’sche. In Harrie vonden we tot ons geluk een fenomenale gastheer met hart voor dit soort sauvignon blancs, iemand die welwillend zijn mooie Rotterdamse proeflokaal ter beschikking stelde en ons hielp om de laatste puntjes op de i te zetten. 
Twee keer werd ons evenement verplaatst in verband met Corona, maar op maandag 28 november jl. was het dan eindelijk zover. Dit was de dag waarop de centrale vraag zou worden beantwoord: kan Duitse sauvignon blanc ouderen? Geen enkele liefhebber van lichte, fruitige en niet al te moeilijke zomerwijnen zal dát ooit willen weten. Maar voor sommeliers die, zoals Harrie in aanloop naar dit evenement terecht opmerkte, “denken in wijn-spijscombinaties” en wijnconnaisseurs die de grenzen van hun kennis blijvend willen verleggen (zoals auteurs van vaktijdschriften en dagbladen, en wijndocenten), is deze vraag uiterst interessant.
Meer toegespitst op de wijnen van VDP.Weingut Drautz-Able zelf stellen zich de volgende vragen: Hoe smaken die oude HADES-sauvignons precies? Zijn ze echt zo geschikt als bewaarwijnen? En wat kun je er nog mee in de wine pairing? Geknipt en geschoren liep de altijd goedlachse Markus rond het middaguur Harries Wine & Deli binnen, en niets deed vermoeden dat hij die ochtend nog vóór vijven in zijn auto was gestapt om ons te helpen bij het beantwoorden van al die interessante vragen.
Eigenlijk kun je iemand die per abuis meent met rijpe chardonnay van doen te hebben, maar heel weinig kwalijk nemen. Ook voor velen van de aanwezigen – toch op en top professionals – was de verrassing groot, gewoonweg omdat het referentiekader voor dergelijke sauvignon blancs ontbreekt. En juist dit maakte de proeverij zo uniek en leerzaam. Markus’ wijnen zijn zeer complex met verfijnde, rijpe aroma’s die we wel van heel oude rieslings kennen, maar dan toch weer zó anders dat we ze nooit riesling zouden noemen. Alle droge wijnen hebben nog mooie zuren en citrus, maar zijn verder niet opvallend fruitig. Ze hebben balans, beschikken over veelzijdige aroma’s en van menig exemplaar valt te vermoeden dat ze nog vele jaren langer in de wijnkelder kunnen blijven liggen.

   

Met Drautz-Able hebben we waarschijnlijk de beste Duitse vertegenwoordiger van dit bijzondere type wijn in huis gehaald. In elk geval hebben Markus en wijlen zijn vader bewezen dat Duitse sauvignon blancs wel degelijk goed kunnen ouderen. Bovendien hebben we voldoende wijn-spijs-suggesties gehoord om te durven beweren dat deze wijnen ook culinair uiterst veelzijdig inzetbaar zijn. Een geweldig resultaat, al zeggen we het zelf! 
Onze dank gaat eerst en vooral uit naar de geweldige wijnmaker annex –prater Markus Drautz, naar onze partner Harrie Baas, voor zijn magnifieke gastheerschap inclusief Champagne en fijne spijzen na, en naar alle andere deelnemers voor hun aanwezigheid en vakkundige, enthousiaste inbreng; zonder het samenkomen van al deze ingrediënten heeft geen enkele proeverij – hoe goed georganiseerd ook – enig kans van slagen. 

Een paar pareltjes van de proeflijst:

Sauvignon Blanc trocken HADES 1990
Het eerste jaar op barriques gerijpt. Prachtige neus, rijpe tonen, enorme body, sinaasappelzest, kweepeer en lange afdronk.

Sauvignon Blanc trocken HADES 1997
De eerste wijn die ook op barrique is vergist. Rijke neus, frisse mooie zuren, mooie diepte, fraai (heel klein) zoetje in de afdronk.

Sauvignon Blanc trocken HADES 2010
Vanaf dit jaar worden ook deels grotere vaten gebruikt voor de rijping (iets minder houtinvloed). Prachtige neus met sinaasappel, noten en abrikoos, fris en sappig met fraaie zuren.

De volgende geproefde wijnen zijn nog verkrijgbaar

Sauvignon Blanc trocken HADES 2013
Grootse wijn, krachtig en sappig, maar (geloof het nog niet) nog wat jong: een weglegtip, verkrijgbaar als magnum (€ 72,50).

Sauvignon Blanc trocken HADES 2016
Eén van de mooiste (koelere) jaargangen, met mooie zuren en een geweldige lengte, prachtig op dronk; verkrijgbaar als magnum (€ 72,50).

Sauvignon Blanc R rocken HADES 2019
Spontaan vergist en daarmee iets "wilder". Fraaie aromatische neus, krachtige aanzet met veel lengte, ook nog wat jong en prachtig om weg te leggen (gewone fles € 33,00; als magnum verkrijgbaar voor € 72,50).

Andere jaargangen van de Sauvignon Blanc trocken HADES die nog verkrijgbaar zijn: 2014 (alleen als magnum), 2018, 2020 en 2021. Gewone fles € 33,00, als magnum € 72,50.

FB16 Fumé Blanc (Swäbischer Landwein)
Een zeer geslaagde natuurwijn, ongefilterd, met aroma's van appel en aardse tonen, rijk en vegetaal in de mond met een afdronk waar geen eind aan lijkt te komen (je proeft steeds weer iets nieuws) voor € 33,00.

Ook verkrijgbaar: Sauvignon Blanc Auslese Edelsüss Heilbronner Stiftsberg (Erste Lage) 2018.
Halve fles (0,375 l) voor € 21,00.

Heeft u interesse in één of meer van deze wijnen? Mail ons!

© 2020 - 2024 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.