Sulfiet in de wijn

 

Soms hoor je van wijndrinkers dat ze gevoelig zijn voor sulfiet in de wijn. "Daarvan heb ik de volgende dag koppijn." Veelal wordt de aanwezigheid van sulfiet in verband gebracht met hoofdpijn achteraf. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft dat tot op heden nog niet kunnen aantonen.

Wat is sulfiet en waarom zit er sulfiet in wijn? Een korte uitleg.

Sulfiet (zwavel) zit, in kleine hoeveelheden, in elke wijn. Druiven in de wijngaard bevatten vanuit de natuurlijke omgeving altijd een minimale hoeveelheid zwavel. Wijn zonder sulfiet bestaat eenvoudigweg niet. Er staat in het beste geval op een fles "geen zwavel toegevoegd", wanneer de wijnmaker dit achterwege laat.

 

Maar vaak voegen de wijnmakers in de wijnkelder ook sulfiet toe aan de wijn, ofwel tijdens het proces van vergisten en/of rijpen, ofwel bij het bottelen van de wijn. Waarom doen ze dat?
Sulfiet (zwavel) is een organische stof die de ontwikkeling van micro-organismen, schimmels en resten van gisten in de wijn afremt. Ook kan het de oxidatie van een wijn vertragen, zodat de wijn langer fris blijft. De wijn wordt als het ware 'langer houdbaar'. Bij rode wijn geven tannines ook een beschermende werking tegen ongewenste veroudering en groei van micro-organismen, maar witte wijnen hebben amper tot geen tannines en worden dan ook vaker en meer gezwaveld dan rode wijnen. 
Hoe gezonder de geoogste druiven zijn, dus met zo min mogelijk micro-organismen en schimmels, des te minder is het nodig om die wijn middels toevoeging van zwavel langer houdbaar te maken. En dat is wat de duurzame, biologische en bio-dynamische wijnboeren dan ook nastreven: een zo gezond mogelijke wijngaard (plant, bodem en omgeving) die bij de oogst gezonde druiven voortbrengt. Dan is het immers voor de wijnmakers nauwelijks tot niet nodig om in de kelder bij het wijnmaken of bottelen te 'zwavelen'. 

Wanneer u achter op de fles de vermelding ziet staan dat er geen sulfiet is toegevoegd, weet u in ieder geval dat de wijnmaker een zo gezond mogelijke wijngaard en kelder nodig heeft gehad om dat mogelijk te kunnen maken. Een extra argument voor duurzaam geproduceerde wijnen!
 

© 2020 - 2024 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.