Duitse witte wijn
Duitsland, witte wijnland
De meeste wijndrinkers zullen Duitsland vooral associëren met witte wijn, met riesling in het bijzonder. Zeker internationaal is riesling veruit de meest bekende (witte) Duitse wijn. Maar al jaren komen er ook heel fraaie andere witte wijnen uit Duitsland: weissburgunder, grauburgunder en silvaner zijn ook witte druivenrassen, waarvan in Duitsland heel karaktervolle wijnen worden gemaakt.
Riesling aanplant van Weingut Dengker-Seyler op de Maikammer Heiligenberg (Maikammer, Pfalz)
Witte druivenrassen
Duitse witte wijnen worden hoofdzakelijk gemaakt van de volgende druivenrassen:
- Riesling
In het buitenland hét witte paradepaardje van de Duitse wijnbouw. Na decennia lang, zeker ook in Nederland, vooral bekend te zijn voor de goedkope en kwalitatief mindere zoete wijnen, zijn het nu vooral de droge rieslings die met een rijke diversiteit aan stijlen en ook 'vertalers' van de bodem van haar oorsprong, overal ter wereld enorm geliefd zijn.
Maar niet alleen droge rieslings, ook de diverse stijlen van in zoetheid (maar altijd met behoud van zuren) toenemende Kabinett, feinherb, via Spät- en Auslese doorlopend tot aan Trockenbeerenauslese en de ultieme Eiswein geven wijnen die bij pittiger gerechten maar natuurlijk ook desserts geweldig combineren.
- Müller-Thurgau
In Nederland een nauwelijks bekende druivensoort, maar in Duitsland is Müller-Thurgau, een kruising van Reisling Weiss en Madeline Royale - een verwant van de Zwitserse Chasselas -, nog steeds (al neemt de aanplant wel rap af de laatste decennia) de tweede witte druif qua productievolume na riesling. In het verleden hebben Müller-Thurgaus van wijngaarden met grote opbrengsten de reputatie van deze druif geen goed gedaan ("Scheiss-Müller noemt Manfed Rothe het spottend), maar er komen nog steeds - of juist weer ? - heel fraaie Müller-Thurgaus op de markt. Zoals altijd gaat het meer om kwalitatief mooie en gezonde druiven (kleinere opbrengsten per hectare zijn een must) in combinatie met de juiste stijl van wijnmaken.
- Grauburgunder
In alle markten buiten Duitsland wordt riesling als de meest populaire en in Duitsland meest gedronken witte wijn beschouwd, maar waarschijnlijk valt die eer ten deel aan de grauburgunder. In Frankrijk bekend als de 'pinot gris', maar als druivenras vooral bekend door de Italiaanse variant, de 'pinot grigio'. Die 'pinot grigio' heeft vaak een lichte, gemakkelijk wegdrinkende stijl. Niet teveel complexiteit, maar aangenaam.
- Weissburgunder
In Frankrijk bekend als de 'pinot blanc', die je daar vooral tegenkomt in de Elzas. Duitsland is met 40% van de wereldwijde productie de grootste producecent van weissburgunder wijnen. Ze wijn in Nederland nog niet altijd zo bekend, maar kunnen, zeker gastronomnisch, geweldige wijnen voortbrengen met (indoen houtgerijpt) vaak verrassend lang bewaarpotentieel.
- Silvaner
Helaas een druivensoort waarvan de totale aanplant de laatste decennia in Duitsland afneemt, maar die (zeker gezien haar mildere zuren) juist als Essensbegleiter zo interessant is. Met name in Franken, waar silvaner hét kenmerkende druivenras is voor de meest uiteenlopende wijnen, worden er op bodems van Muschelkalk en Keuper nog steeds interessante silvaners gemaakt die ook in Nederland nog een grotere bekendheid bij liefhebbers verdienen!
- Chardonnay
Nog steeds een druivensoort die naar verhouding maar op beperkte schaal in Duitsland in de wijngaarden te vinden, maar qua aanplant (met name in Rheinhessen en de Pfalz) toeneemt de afgelopen 25 jaar. Wijngebieden met kalkrijke bodems bieden geweldige mogelijkheden voor spannende en complexe chardonnay-wijnen. Zelfs de VDP overweegt om chardonnay ook als Grosse-Gewächswaardig, dus behorend tot de absolute top van de kwaliteitspyramide, te gaan erkennen.
Ook staan, op kleinere schaal, druiven als sauvignon blanc, kerner, scheurebe en muskateller (muscat) aangeplant.