Winzerglühwein - voorbestelling mogelijk tot en met 27 november 2023

De perfecte metgezel voor het koude seizoen: Winzerglühwein brengt de kerstmarkt rechtstreeks naar uw huis!

Vanaf nu tot en met uiterlijk maandagavond 27 november 2023 kunt u deze Winzerglühwein vooraf bij ons bestellen via info@erasmuswijnen.nl – daarna zolang de (kleine) voorraad strekt! Hij kost € 9,95 per liter.

 

Sinterklaas- of kerstwijn?

Vroeger dronken mijn (groot)ouders wel ‘bisschopswijn’ in de periode vlak voor en op Sinterklaasavond, een opgewarmde wijn bereid met kaneel, kruidnagel, steranijs en sinaasappel, en in Nederland niet zelden gezoet. De drank is eigenlijk niets anders dan Glühwein, maar je komt hem hier ten lande niet vaak meer tegen.

Nee, de moderne mens drinkt glühwein tijdens wintersport en rond kerst, waar hij dan tevens als excuus geldt om een Duitse Weihnachtsmarkt te bezoeken, niet al te ver over het grens het liefst. Zo zijn onder Nederlanders vooral die van Kleef, Oberhausen, Essen, Münster en Düsseldorf zeer geliefd. Natuurlijk met respect voor d’oude heer, dus pas nadat Sint vertrokken is.

Maar glühwein wordt ook ‘thuis’ steeds populairder, niet alleen de goedkope industriële, maar ook de flink duurdere kwaliteitsglühwein, in Duitsland officieel als Winzerglühwein aangeduid. De naam zegt het eigenlijk al: dit is echt een glühwein die door de wijnboer zelf gemaakt en verkocht wordt.

Wat is er zo speciaal aan Winzerglühwein? Aan Glühwein van de wijnmaker zelf dus?

Is dat alles? Moet-ie daarom zoveel kosten? Nee, natuurlijk niet. Een Winzerglühwein is een wijn van hoge kwaliteit, die een aanzienlijk betere smaak biedt dan glühwein uit de supermarkt of discounter. De verse bereiding en de aroma’s van uitgelezen ingrediënten maken het verschil tussen commerciële glühwein en glühwein van de wijnboer.

Commerciële glühwein wordt industrieel geproduceerd door diverse Europese, goedkope wijnen met elkaar te mengen. De kwaliteit van die wijnen is vaak twijfelachtig en daarom wordt veel suiker gebruikt om de smaak te maskeren. Bij glühwein van de boer stamt de wijn van druiven uit de eigen wijngaarden en wordt hij ook ‘in eigen huis’ geproduceerd.

Winzerglühwein heeft tussen de 7% en 14,5% alcohol. Om te aromatiseren mag de Winzer enkel en alleen natuurlijke smaakstoffen, aromatische kruiden en echte specerijen gebruiken. Toevoeging van water of extra alcohol is verboden, evenals het gebruik van vruchtensap. Wordt aan al deze voorwaarden voldaan, dan mag de boer zijn glühwein ‘Winzerglühwein’ noemen.

Winzerglühwein van Markus Drautz

Bij VDP.Weingut Drautz-Able heeft Markus Drautz ook dit jaar weer heel goed gelet op de samenstelling van de aroma’s en de best mogelijke wijnkeuze voor dit onbezorgde wintervertier: lemberger, verfijnd met kaneel en het extract van hibiscusbloesem, vlier-, bos- en zwarte bessen, plus druiven. Synthetische smaakstoffen zitten er niet in.

Zo is een fruitige glühwein ontstaan die niet te zoet smaakt. Ook het alcoholgehalte is aantrekkelijk, want met slechts 11,5% lekker laag. De fijne kaneeltoets en al die heerlijke bessenaroma’s in combinatie met een hartverwarmende kruidigheid geven deze wijn een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Volgens Markus zelf smaakt de glühwein overigens nog beter met een schijfje sinaasappel in de beker!

Let op: u moet de glühwein altijd vers verwarmen (tot maximaal ca. 70°C) en niet koken, anders verliest hij zijn fruitigheid en unieke fijn-kruidige aroma. Gebruik geen pan van koper, aluminium of ijzer, want dan is er kans op bederf en smaakverlies. RVS is voor het opwarmen ideaal.  

Proost!

© 2020 - 2024 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.