Graag stellen we u ons nieuwe wijnhuis voor: Weingut Heid uit Fellbach (Württemberg)

Menig Nederlands liefhebber, om niet te zeggen kenner van Duitse wijnen klinkt de naam ‘Markus Heid’ nog altijd tamelijk onbekend in de oren. Dat is misschien begrijpelijk maar toch ook enigszins onthutsend. Begrijpelijk omdat het meer dan 300 jaar oude wijngoed uit Fellbach tot dusver vooral in de metropoolregio Stuttgart, dus op lokaal niveau, een grote reputatie heeft opgebouwd. Onthutsend omdát Markus Heid minstens sinds 2013 – het jaar van opname in het prestigieuze Verbond van Duitse Kwaliteitswijngoederen VDP – zijn reputatie als wijnmaker van naam en interessant alternatief voor zijn beroemde buren in Fellbach gevestigd heeft. Hoe het ook zij, Markus is zijn status als trendy Geheimtipp inmiddels wel ontgroeid en behoort vandaag de dag tot de top van de Duitse wijnproducenten. Het wordt tijd dat ook Nederland zijn wijnen leert kennen.

‘Klein aber fein’ is de stelregel van Markus, en het valt ons niet zwaar om te zien waarom hij juist voor dit maxime gekozen heeft. Wanneer je hartje centrum van Fellbach door de Cannstatter Straße rijdt, ben je voor je het weet aan Weingut Heid voorbij. Er is eigenlijk alleen maar een vrij smalle oprit die weliswaar ver naar achteren doorloopt maar nergens imposant wordt. Rechts wel een vakwerkhuis, maar verder geen grote poort of goudomrand uithangbord, enkel een zilvergrijze, half gedemonteerde Quadtrac-smalspoortractor van Antonio Carraro. En wie ligt daar charmant onder de machine? Inderdaad, de vies besmeurde wijnboer zelve. Markus doet graag veel zelf, en dat kan ook omdat het wijngoed vrij klein is, rond de 10 hectare aan Weinbergen. Al met al leveren deze druivenstokken toch meer sap op dan de kelder met zijn beperkte opslagcapaciteit kan behapstukken, wat tegelijkertijd betekent dat Heid in meerdere kleine batches moet bottelen en de wijnen in de tussentijd lekker op de vaten en de tanks mogen blijven liggen.

Het ‘feine’ vinden we vervolgens terug in Markus’ overtuigd biologische visie op de wijnmakerij, en in de geheel eigen wijnstijl die zijn wijnen een sterk onderscheidend vermogen geven vis-à-vis Aldinger en Schnaitmann. Hij is nog maar nauwelijks onder de tractor vandaan of we staan al diep te filosoferen over de strategische inzetbaarheid van ‘Leguminosen’, planten van de vlinderbloemenfamilie, die door hun vermogen stikstof te binden een biologisch alternatief zijn voor kunstmest en als zodanig meestal graag tussen de druivenrijen worden gepland.

Voor de altijd rustig ogende Markus (Ecovin sinds 2007) betekent biologisch gecertificeerd werken precies dit: een onophoudelijk Zurückbesinnen over hoe men vroeger met de natuur omging en tegelijkertijd een voortdurend zoeken naar nieuwe, moderne oplossingen voor de uitdagingen waarvoor de klimaatverandering hem tegenwoordig stelt. En dan is een tot in de kleinste details doordachte werkwijze het logische gevolg van dat alles.


Het is haast jammer dat we ‘moeten’ gaan proeven, maar na een tijdje staan we dan toch in het knusse (en bekroonde) proeflokaal van het wijngoed, met veel lichtgekleurd hout dat je een zeker gevoel van onthaasten geeft. We proeven afwisselend met de goedlachse Carolin Hermanns, van huis uit sommelière maar nu onmisbaar in het bedrijf, en Markus zelf. Wat opvalt is dat het ‘instapniveau’, de VDP.Guts-wijnen, bij Heid direct zeer hoog is. Zo is de Trollinger afkomstig van de Fellbacher Lämmler, een van de allerbeste VDP.Große Lagen van Württemberg, wat de anders veelal lichte wijn een ongekende kracht en diepgang meegeeft. Markus labelt zijn Orts-wijnen als ‘Steinmergel’, met de fruitige Cuvée Grau/Weiß, de verfijnde Silvaner en de heerlijk frisse Portugieser als hoogtepunten. Bij de Lagen-wijnen is het tenslotte schaamteloos genieten geblazen, van de Frans-groene Goldberg Sauvignon blanc en de fruitige, niet volledig gepolijste Goldberg Lemberger tot en met de geurende en fijn gestruktureerde rode GG-juweeltjes van de Lämmler.

Uit de geproefde wijnen spreekt een geheel eigen maar desalniettemin typisch Schwäbische wijnstijl, die noch groots en meeslepend is, noch overdreven ‘glad’, eerder onopgemaakt en goudeerlijk, met een klassiek Schwäbische finesse en grote diepgang. Daarbij helpt het dat Markus Heid werkelijk elke dag ergens in de wijngaard te vinden is en iedere afzonderlijke wijnstok persoonlijk lijkt te kennen. Zijn motto ‘klein aber fein’ wordt in de kelderarbeid voortgezet, want alle wijnen van de relatief kleine percelen worden afzonderlijk vergist en individueel opgevoed. Hierbij ontstaan karakterwijnen met Ecken und Kanten, een beetje zoals Braunewell zijn Sekte maakt. Heids wijnen zijn sappig en fris, met een toegankelijke lichtheid ondanks de solide structuur. Het houtgebruik is gedoseerd, zodat de houttonen nooit dominant worden. Dat alles heeft ons direct overtuigd. 

 

© 2020 - 2024 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.